Naar hoofdinhoud

Bewoners denken mee over inrichting Meanderpark

In het project Klimaatadaptatie Zeeland krijgen de woonwijken Westerzicht in Vlissingen en Dauwendaele in Middelburg alle aandacht. Samen met de bewoners willen we de wijken groener en klimaatbestendiger maken. Op woensdagmiddag 24 april konden flatbewoners van de Meanderlaan in Middelburg meepraten over het schetsontwerp Meanderpark.

In twee trapopgangen van de Meanderflat waren opstellingen gemaakt met sfeerbeelden van het Meanderpark. De getoonde beelden waren gemaakt door Bureau Ruimte en Groen. Het gaat om een ‘park’ langs de gehele noordkant van de flat, met bloemborders, extra bomen, wadi’s voor wateropslag en een slingerend wandelpad. Er komen klimplanten langs de torengevels en meer groen op de galerijen.

 

Reageren met stickers

We vroegen de bewoners van de Meanderflat om met stickers te reageren op de plannen die op de posters werden getoond. ZMf had speciaal hiervoor beeldmappen ontwikkeld met daarin keuzeopties voor bijvoorbeeld beplanting en straatmeubilair. Deze mappen konden bewoners ook later nog bekijken bij CitySeeds en in het wijkcentrum. Zo kregen zoveel mogelijk mensen de kans om op de plannen te reageren.

Bekijk hier de beeldmap die gebruikt is. (pdf)

 

Rekening houden met wensen en zorgen van bewoners

De reacties van de bewoners waren overwegend positief. De buurt ziet de vernieuwde situatie als een verbetering van hun leefomgeving. Dit komt onder andere doordat er veel groen, kleurrijke/ bloemrijke borders, bankjes als ontmoetingsplekken en nieuwe speelgelegenheden voor de kinderen komen. Als het om nieuwe ontmoetingsplekken gaat, dan vinden de bewoners het wel belangrijk dat bankjes vandalismebestendig zijn en dat er goed toezicht op deze plekken kan worden gehouden. In het huidige ontwerp van het Meanderpark is er mogelijkheid voor kinderen om in een natuurlijke omgeving te spelen. Maar er is nog behoefte aan een specifiek speelveldje om bijvoorbeeld met een bal te spelen en aan speeltoestellen. Belangrijke vragen die bewoners hebben zijn: Wie houdt er toezicht op het park? Hoe is het onderhoud geregeld? Blijven er voldoende parkeerplekken over? Hoe ga je in het park hondenpoep tegen? Blijft de toegankelijkheid voor scootmobiels goed? Er kwamen ook suggesties binnen, zoals het aanplanten van eetbaar groen, een kruidentuin, een waterpomp voor kinderen om mee te spelen en kunstuitingen zoals een muurschildering en een bankje versierd met mozaïek.

 

Zaaiactie voor kinderen

Op 24 mei werd er ook een zaaiactie georganiseerd voor kinderen. Daarmee willen we ze bij het project betrekken. Onder begeleiding van Cityseeds maakten de kinderen ‘zaadbommetjes’ van een bloemenmengsel, waarmee ze een stukje grond in mochten zaaien. Als de bloemen straks bloeien maken ze van de entree van de Meanderlaan een vrolijk geheel.

 

Reacties verwerken in schetsontwerp

De reacties van de bewoners op de plannen voor het park zijn inmiddels gebundeld in een verslag en ligt nu bij bureau Ruimte en Groen. Het bureau gaat aan de slag om de feedback in het schetsontwerp te verwerken. De genoemde punten van zorg zullen door de projectgroep goed worden bekeken en er zal, waar mogelijk, een oplossing voor worden bedacht. Het komende anderhalf jaar zal de vergroening stapsgewijs worden aangepakt na afronding van de werkzaamheden aan de nieuwe isolerende gevelplaten van de flat.

Terug naar blog overzicht